OBLIKOVANJE TELA

Program za oblikovanje tela će Vam pomoći da usvojite program vežbanja sa ciljem da se krećete efikasnije i sprečite eventualne povrede. Program je osmišljen tako da  poboljšava Vašu ravnotežu i stabilnost. Namenjen je svima. Trening razvija fleksibilnost, povećava snagu i poboljšava kvalitet života.

Kod svih vežbi suština je da radi što više mišića istovremeno, a većina vežbi najviše pogađa stomačne mišiće i donji deo leđa, koji su najslabiji delovi na našem telu. Da bi na najbolji mogući način oblikovali naše telo, trening je koncipiran tako da vežbe aktiviraju sve mišiće, a pauze između serija su kratke kako bi se održao puls u zoni gde se masti najbolje sagorevaju. Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće, te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički. Iako kompletan trening retko kada traje duže od pola sata, to je i više nego dovoljno da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje.

Prednosti koje donosi oblikovanje tela:

·         Poboljšanje kompozicije tela

·         Povećanje mišićne mase i snage

·         Povećanje radnog kapaciteta vežbanja

·         Raznolikost vežbi

Pola sata treniranja deluje lako, ali nedovoljno za ozbiljnije rezultate. Svaki iskusniji dizač tegova zna da sa mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim grudnih mišića i ramena. Zato uz rameni potisak dobijamo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu. Ovakvim načinom treninga brzo topite masno tkivo, jer što više mišića aktivirate više masti sagorevate.

Blog

Dobijajte najnovije informacije u vezi  fitnesa sa novostima o zdravlju, ishrani i treningu.

Najčešće postavljana pitanja

Šta je bolje za oblikovanje tela, aerobik ili teretana? (pitanje)

U oba načina vežbanja, osim estetskog nije zanemariv niti zdravstveni efekat. Vežbe snage preventivno deluju na pojavu osteoporoze, jer se osim mišića jačaju i kosti, a vežbanjem u aerobnoj zoni pozitivno se deluje na srčani i disajni sistem, što preventivno deluje na pojavu mnogih oboljenja današnjeg doba.(odgovor)

Da li mogu da oblikujem telo bez teretane? (pitanje)

Trening možete raditi bilo gde pomoću malih jednoručnih tegova (bučica 0,5-2 kg), elastičnih guma, lift setova i slično, izvode se kretnje u aerobnom režimu rada sa ciljem povećanja repetitivne snage mišića, izdržljivosti i definicije, i smanjenja potkožnog masnog tkiva.

Ovakav način treninranja doprinosi:

  • oblikovanju mišićne mase svih regija tela
  • povećanju snage svih mišićnih grupa
  • smanjenju potkožnog masnog tkiva
  • učvršćivanju i jačanju koštano-zglobnog i tetivnog aparata
  • povećanju aerobne izdržljivosti
  • sukcesivnom uključivanju mišićnih grupa (odgovor)

Da li mogu da koristim funkcionalne vežbe za oblikovanje tela?(pitanje)

Naravno, vežbe možete raditi u kućnim uslovima bez odlaska u teretanu. Mišićima je neophodno da budu aktivni. Misići imaju funkciju da drže naš kičmeni stub kao i sve kosti u organizmu. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko vežbi, angažujte trenera koji će vam pokazati vežbe. (odgovor)

(nije obavezno)