TRENING ZA DECU

Trening za decu je namenjen da bi deca očuvala svoje zdravlje. Ovaj program, između ostalog, pomaže da deca još u ranom uzrastu usvoje zdrave navike i kasnije ih održe.

Program se bavi razvojom motoričkih sposobnosti kako bi se deca kasnije uključila u sport. Sve je više dece koja se mogu svrstati u kategoriju gojaznih i koja usled tih problema ne mogu trenirati zajedno sa ostalom decom. Zadatak trenera je da pomogne i otkloni te nedostatke i uoči probleme koji bi mogli da se manifestuju u toku rasta deteta.

Pomoću ovog programa dečiji organizam dovodi se u optimalan nivo za funkcionisanje i telesni razvoj. Poštuju se osnovni principi treninga, posebno uzimajući u obzir specifičnosti njihovog uzrasta, motoričkih sposobnosti i senzitivnih perioda u životu.

Pristup mora biti ozbiljan, jer će se tako i dete lakše prilagoditi početku treniranja, promenama u ishrani i svakodnevnom životu i dobiti motivaciju da istraje u daljem vežbanju.

Trening za decu namenjen je uzrasnoj dobi od 10 do 16 godina. U zavisnosti od starosne dobi deteta sa njima se radi na razvoju antropomotoričkih sposobnosti najvažnijih za tu uzrasnu dob. Kada dete, kroz igru, usvaja pokrete i vežbe, kasnije mnogo lakše usvaja nove tehnike u sportu I lakše se snalazi u svakodnevnom životu. Angažovanje personalnog trenera je pametna investicija, jer će Vaše dete iskoristiti svoj pun potencijal i talenat.

Blog

Dobijajte najnovije informacije u vezi  fitnesa sa novostima o zdravlju, ishrani i treningu.

Najčešće postavljana pitanja

Kada dete treba da počne da trenira? (pitanje)

Već sa tri ili četiri godine vaš mališan može početi da vežba, da se igra i druži u školicama sporta, pa će kada pođe u školu biti spreman da trenira ono što želi.   (odgovor)

Kako dete da jede pre treninga? (pitanje)

Dete ne sme da ima «jak» obrok najmanje dva sata pre intenzivnog napora.

Od obroka do treninga treba izbegavati «brze šećere» – med, čokoladu i slično. To je naročito opasno ako se uzima neposredno pred trening. Brz prodor šećera u krv dovodi do brzog izlučivanja insulina, koji «uteruje» šećer iz krvi u ćelije. Tako detetu pada nivo šećera u krvi baš na treningu ili utakmici, što je veoma neprijatno. Javlja se drhtavica, malaksalost, osećaj gladi i nervoza.

(odgovor)

Da li moje dete može da trenira sa tegovima? (pitanje)

Mišljenja su podeljena kada se govori o trenigu sa opterećenjem, i dok roditelji strahuju da će njihova deca ostati niska i da neće dalje rasti, zato što dečije kosti i vezivno tkivo nisu spremne da podnesu težinu na taj način, nauka kaže nešto sasvim drugo. Poslednja istraživanja koja su sprovedena govore u prilog činjenici da su negativne ideje o treningu sa opterećenjem zasnovane na pogrešnim principima.  (odgovor)

(nije obavezno)