Hranljive materije bogate energijom
Sportisti moraju da unose hranljive materije bogate energijom, a sportska ishrana traba da obezbedi optimalnu potrebnu količinu energetskih materija. Sve sa ciljem da bi se podržavalo vežbanje različitog inteziteta i tajanja. Upotreba ugljenih hidrata raste kako se povećava intezitet vežbanja, a ovde ću vam dati korsna upustva o tome kako se unose ugljeni hidrati, sa ciljem da se obezbede optimalne rezerve glikogena u mišićima.
Važno je znati koja vrsta ugljenih hidrata je neophodna tokom treninga i takmičenja i na koji način energetske materije doprinose oporavku mišića. Poznato je koliko proteini doprinose funkciji i oporavku mišića, ali ovde ćemo govoriti o uticaju makronutrijenata (masti, proteina i ugljenih hidrata) na mnoge neuro – muskularne funkcije neophodne za ljudsku lokomociju. Na internetu vam se serviraju razne informacije, a ishrane koje se zasnivaju na većoj količini proteina i masti uz niži sadržaj ugljenih hidrata može ozbiljno da ugrozi sportski rezultat.
Od suštinskog značaja za trenera je da proceni koji unos energetskih materija je potreban i kakav treba da bude odnos ugljenih hidrata, masti i proteina u svakom obroku sa ciljem da se obezbede optimalne mentalne i mišićne funkcije neophodne za sport kojim se bave. U daljem tekstu objasniću na koji način energetske materije doprinose optimalnim sportskim rezultatima
Osnovne funkcije energetskih materija
Ugljeni hidrati 4KCal/g
- Izvor ćelijske energije i gorivo za mišiće (skrob,prosti šećeri. glikogen).
- Kontrola nivoa holesterola i masti (dijetna vlakna)
- Olakšanje varenja (dijetna vlakna)
- Apsorbovanje hranljivih materija i vode (prosti šećeri)
Proteini 4 KCal/g
- Izvor energije ukliko su ugljeni hidrati potrošeni
- Služe za obezbeđivanje esencijalnih aminokiselina (aminokiselina koje su organizmu neophodne, ali koje on nemože da proizvede)
- Služe za razvoj i izgradnju novih tkiva (važni su tokom rasta i oporavka od povreda)
- Održavanje i obnova postojećih tkiva (pomažu da se kontroliše normalno obnavljanje tkiva)
- Osnovni gradivni element enzima, antitela i hormona
- održavaju ramnotežu tečnosti (pomažu da se kontroliše nivo tećnosti u ćelijama i izvan njih)
- Imaju funkciju kao transportni sistem u cirkulaciji (prenose vitamine, minerale i masti do ćelija i od njih)
Masti 9 KCal/g
- Oblik vitamina rastvorljivih u mastima liposolubilni vitamini A, D, E i K
- Esencijalne masne kiseline (masne kiseline koje su organizmu neophodne, ali koje on nemože da proizvede)
- Izvor želijske energije i gorivo za mišiće (za aktivnosti niskog inteziteta)
- Kontrola sitosti (pomažu da čovek oseća sitost nakon jela)
- Sastojak mnogih hormona
Ukoliko želite da neko kontroliše vaš trening i ishranu možete me kontaktirati.