Kako nam telo ukazuje da postoji nedostatak cinka?

Naše telo reaguje na sve nedostatke, a glavni pokazatelj da mu nešto nedostaje su znaci koje nam telo šalje.

Nemojte ignorisati prve znake zdravstvenih problema. Da bi telo pravilno funkcionisalo neophodan mu je cink.

Zašto je važno da unosimo cink?

Cink je mineral koji je jedan od najvažnijih za zdravlje. Pomaže očuvanju imunog sisteme, tako što doprinosi produkciji anti tela i limfocita. Pored toga utiče na stvaranje slobodnih radikala u očima, čime štiti oči od potencijalnih bolesti. Važan je za organizam, jer poboljšava probavu, unapređuje zdravlje creva, tako što osnažuje crevne zidove.

Cink je neophodan za obnavljanje oštećenih ćelija creva.

cink
namirnice u kojima se nalazi cink

Cink ima važnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija. Poseduje antibakterijska i antiinfalamtorana svojstva, poboljšava nervne impulse, i utiče na porast testosterona.

Preporučena doza cinka, za odrasle žene iznosi 8 mg, dok je za odrasle muškarce 11 mg. Doza od 12 mg predviđena je za trudnice i dojilje.

Nalazi se u namirnicama; jajima, orašastim plodovima, mahunarkama, morskim plodovima, kao i u crvenom mesu.

Kako da prepoznamo da nam nedostaje cink?

Najčešći simptomi da vašem organizmu nedostaje cink je osećaj napetosti i umora. Nedostatak cinka može dovesti i do depresije, dijareje, česte prehlade, a može prouzrokovati probleme sa kožom, kosom ili uticati na plodnost.

Ukoliko se pravilno konzumira pomaže kod upale u crevima, i povećava apsorpciju hranjivih materija. Optimalna apsorpcija hranjivih materija važna je za ravnotežu hormona.

Zašto je uz cink potrebno unositi i karnozin?

Karnozin je važan za pravilno funkcionisanje mišića. Nalazi se samo u namirnicama životinjskog porekla, kao što su meso i riba. Međutim, to nije problem, jer čovekovo telo može da ga formira iz aminokiselina histidina i beta-alanina. Histadin se nalazi u integralnom pirinču, heljdi, mahunarkama, algama i krompiru, a beta-alanina ima u mesu, piletini i ribi.

Karnozin je aminokiselina i moćan antioksidans, a ima ga u velikim koncentracijama u mišićima i moždanom tkivu. Opšta preporučena doza za zdrave osobe bez kontraindikacija je 75 miligrama dva puta dnevno.

Ukoliko želite da se za vas napiše plan ishrane slobodno me kontaktirajte.

 

 

0 0 votes
Гласање за чланке
0 0 votes
Гласање за чланке
Registruj se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x