trening fleksibilnosti

Na koji način se razvija fleksibilnost?

Trening fleksibilnosti

Objasniću vam šta je trening fleksibilnosti za one koji nisu upoznati sa pojmom u nastavku:

Trening fleksibilnosti po definiciji povećava opseg pokreta različitih zglobova u telu. Po mom mišljenju, to znači da radite neke vežbe koje će vam pomoći da se mišići istegnu i opuštaju, a vašim zglobovima omogućiće jačanje i ravnotežu.

Značaj fleksibilne obuke:

Trening fleksibilnosti je vrlo važna osnova za ostale treninge. Bez obzira na ciljeve osobe, svi moraju raditi na svojoj fleksibilnosti iz više razloga. Povećava opseg pokreta zglobova što pomaže u lakšem izvođenju drugih vežbi. Pored toga, poboljšava pokretljivost i pomaže u prilagođavanju držanja. Takođe razvija koordinaciju mišića i smanjuje rizik od povreda i bolova u mišićima.

fleksibilnost
pravilan razvoj fleksibilnosti kod vežbača

Koje se metode vežbanja smatraju „treningom fleksibilnosti“ i koliko često ih neko treba raditi kao deo svog uobičajenog režima vežbanja?

Postoje mnoge poznate metode vežbanja koje pomažu u poboljšanju fleksibilnosti. Joga, pilates i Tai-Chi su neke od glavnih metoda fleksibilnog treninga. Međutim, sve vrste istezanja, bilo statičkog, dinamičkog ili PNF, smatraju se treninzima fleksibilnosti. Po mom mišljenju, neke vrste treninga otpornosti, posebno kada se koriste pojasevi otpora, takođe mogu biti deo grupe za obučavanje fleksibilnosti.

Da li se vežbe istezanja i zagrevanja razlikuju od treninga fleksibilnosti?

Vežbe istezanja i zagrevanja pomažu mišićima da se pripreme za oporavak od vežbe. Pored toga što njihova primena povećava fleksibilnost tokom vremena. Međutim, trening fleksibilnosti uključuje održavanje istezanja duže vreme i izazivanje mišića i zglobova da dosegnu svoj maksimalni domet pokreta.

Svi imaju različit nivo fleksibilnosti, a trening fleksibilnosti treba da zadovolji svaku osobu ponaosob. Na primer, ako je osoba prekomerno fleksibilna, mišići i zglobovi se trebaju ojačati kako bi se sprečile povrede. Dok osoba sa čvrstim i ukočenim zglobovima mora se istezati i produžiti te određene zglobove itd.

 

Kakve vežbe fleksibilnosti treba primenjivati i koliko one pomažu?

Nakon procene nivoa mobilnosti i fleksibilnosti klijenta, volim započeti vežbanje zagrevanjem glavnih zglobova. Tokom treninga bih praktikovao vežbe koje pomažu da se izduže čvrsti mišići i kratki zglobovi, pored vežbi koje pomažu u podešavanju držanja i oslobađanju napetosti. Volim da primenim neke joga pokrete, posebno tokom vežbanja, a zavisno od klijenta i njihovog specifičnog ukočenog zgloba, rekao bih im da drže određenu pozu u dužem vremenskom periodu zbog dodatnog istezanja. U nekim slučajevima, PNF istezanje koristim i za fleksibilnost.

0 0 votes
Гласање за чланке
0 0 votes
Гласање за чланке
Registruj se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x